1/0
Crème brûlée je velmi známý francouzský, pravděpodobně nejprodávanější dezert na světě. Tento „pálený krém“ s karamelovou krustou patří mezi opravdovou lahůdky.
Smetanu smíchejte v hrnci s mlékem a cukrem. Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vyškrábejte obsah lusku do smetany. Nakonec do smetany dejte i samotný lusk.
Smetanu na vařiči zahřejte na 80 °C a důkladně promíchejte. Dejte pozor, aby nepřišla do varu. Stáhněte z vařiče a nechejte asi 15 minut zchládnout.
Žloutky důkladně vyšlehejte. Ze smetany vylovte vanilkový lusk a pozvolna vmíchejte vyšlehaná vejce.
Směs vlijte do porcelánových formiček. Ty pak dejte do pekáče, na dno nalijte vodu, aby byly formičky alespoň z poloviny potopené. Pečte v troubě na 130 °C asi 35 minut.
Crème brûlée vyjměte z pekáče a nechte vychladit. Před servírováním posypte povrch třtinovým cukrem a zkaramelizujte flambovací pistolí nebo vložte pod hodně rozpálený gril.
Líbil se vám recept Crème brûlée? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.