1/0
Italský salát Caponata je plný šťavnaté zeleniny, která vás skvěle povzbudí a dodá potřebné vitamíny. Svým složením malinko připomíná ratatouille. Vychutnat si ho můžete buď jen tak samotný nebo s opečenou bagetkou.
Lilek nakrájejte na cca 2 cm kostky a osolte. Nechte asi 20 minut vypotit a potom opláchněte a osušte utěrkou.
V pánvi na olivovém oleji opečte na kostky nakrájenou cibuli, řapíkatý celer, česnek a olivy do změknutí, poté přidejte rajčatový protlak, cukr a ocet. Vše přiveďte k varu a stáhněte z ohně.
V troubě předehřáté na 180 °C opražte piniové oříšky rozložené na plechu dozlatova a na druhém plechu opečte ciabattu nakrájenou na kostky dozlatova.
Fenykl a cuketu nakrájejte na stejné kostky jako lilek, lehce obalte v mouce a smažte postupně v hrnci na rozpáleném oleji dozlatova. Opečenou zeleninu vyjměte na papírovou utěrku a nechte okapat. Každý druh zeleniny smažte zvlášť.
Všechnu osmaženou a okapanou zeleninu přendejte do velké mísy, přidejte směs z opečené cibule a celeru, přidejte na kostky nakrájená rajčata, natrhané lístky bazalky, rozinky, piniové oříšky a olivový olej. Osolte a promíchejte.
Mísu překryjte fólií a nechte alespoň dvě hodiny odpočinout. Ještě horká smažená zelenina nám krásně propojí všechny chutě salátu.
Poté vmíchejte opečený chleba a nechte ještě půl hodiny odležet v pokojové teplotě. Poté ihned podávejte.
Pokud chcete mít salát bez lepku, obalte zeleninu před smažením místo mouky v solamylu a použijte bezlepkové pečivo namísto ciabatty.
Líbil se vám recept Salát Caponata? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.