1/1
Hrstková polévka patří mezi tradiční české recepty, které často připravovaly už naše babičky. Jejím základem jsou nejrůznější druhy luštěnin, jichž se do polévky přidává právě hrstka od každého druhu. Kromě toho, že tak kuchařky dokázaly chytře spotřebovat zbytky, získaly chutnou a výživnou polévku, která zasytila celou rodinu.
Sušený hrách, čočku a kroupy propláchněte, dejte do hrnce a zalijte vodou. Nechte je namočené přes noc. Zvlášť propláchněte i fazole a také je nechte přes noc ve vodě.
Mrkev, celer a petržel očistěte a nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte najemno. Na rozehřátém oleji orestujte kořenovou zeleninu a cibuli.
Sušené houby vložte do misky a zalijte vodou.
Kořenovou zeleninu zalijte vodou nebo vývarem a přidejte namočené a slité fazole. Osolte, opepřete a nechte vařit.
Teprve poté, co jsou fazole uvařené do poloměkka, přidejte ostatní luštěniny a kroupy, které jste předtím slili.
Během vaření přidejte do polévky namočené překrájené houby a prolisovaný česnek. Uvařte vše doměkka.
Hotovou hrstkovou polévku osolte, opepřete, přidejte majoránku a špetku kmínu. Při servírování posypte nasekanou petrželkou.
Líbil se vám recept Hrstková polévka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.