1/1
Švestková povidla patří mezi vynikající tradiční české pochoutky. Abyste uvařili povidla s dokonalou chutí, je potřeba použít jen opravdu zralé a zdravé švestky bez vad. Hotová povidla pak můžete použít do koláčů, buchet nebo si je namazat ráno na pečivo.
Švestky pořádně omyjeme a vypeckujeme. Pak je nakrájíme na větší kousky.
V pekáči smícháme švestky s cukrem a octem a necháme do druhého dne odstát.
Druhý den přidáme koření a pečeme v troubě na 140 °C asi 3–4 hodiny. Během pečení občas promícháme.
Vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pak vyjmeme koření a švestky promixujeme tyčovým mixérem.
Povidla uklidíme do chladu a druhý den stejný postup opakujeme, aby se z nich odpařila veškerá tekutina. Na závěr vmícháme rum.
Líbil se vám recept Povidla? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.