1/0
Mřížkový koláč s povidly je oblíbeným moučníkem, který si můžete připravit k odpolední kávě nebo jako pohoštění pro návštěvu. Příprava je navíc snadnější, než byste si mysleli.
Máslo nechte změknout a poté smíchejte s oběma druhy cukru. Přidejte rozšlehané vejce, mouku a nastrouhanou kůru z omytého citronu.
Ze směsi vypracujte vláčné těsto, zabalte do fólie a nechte v ledničce asi 30 minut odpočinout.
Z těsta si poté odeberte asi 1/3 a dejte stranou. Zbylé těsto rozválejte na o něco větší průměr než máte formu, ve které budete koláč péct, abyste ve formě vytvořili okraje a povidla vám při pečení nevytékala.
Do povidel přidejte malé množství vody a pečlivě rozmíchejte, aby se vám povidla lépe roztírala na koláčové těsto. Těsto ve formě pokryjte důkladně povidly.
Ze zbylého těsta vyválejte tenký váleček a vytvořte z něho na povrchu koláče mřížku.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 25 minut, dokud koláč nezezlátne. Poté ho nechte vychladnout a před podáváním lehce pocukrujte.
Líbil se vám recept Mřížkový koláč? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.