1/0
Vánočka s mandlovými plátky patří mezi tradiční vánoční recepty, připravit si ji však můžete i kdykoli jindy. Tajemství úspěšné vánočky je v kynutí – když ji necháte kvalitně vykynout, po upečení si můžete vychutnat lahodné sladké pečivo třeba k snídani.
Do velké mísy prosejte hladkou a polohrubou mouku. Uprostřed si udělejte důlek, do kterého nalijte 2/3 teplého mléka. Do mléka rozdrobte kvalitní čerstvé droždí a nechte chvíli kynout.
Vařečkou pak vše spojte v jednolitou řidší hmotu. Povrh poprašte hladkou moukou, přikryjte čistou utěrkou a na teplém místě nechte vykynout asi 35 minut.
Přidejte oba druhy cukrů, sůl, máslo, citronovou kůru a žloutky. Přilijte zbytek teplého mléka a znovu vypracujte v jednolitou hmotu. Když máte těsto vypracované, přidejte rozinky. Těsto nechejte opět vykynout asi 35 minut.
Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejných dílů. Válečkem na těsto vyválejte díly na placku. Hřbetem ruky vytvarujte placky na válečky asi 35 cm dlouhé. Válečky na konci spojte, palcem zmačkněte a upleťte z nich vánočku.
Na plech si dejte pečicí papír, na který položte upletenou vánočku a nechte asi 50 minut ještě kynout. Vánočku pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými lupínky.
Pečte ve vyhřáté troubě na 170 °C přibližně 45 minut.
Líbil se vám recept Vánočka s mandlovými plátky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.