1/0
Opečený banán s karamelovou omáčkou a strouhaným kokosem je vynikající dezert, který stojí za to vyzkoušet. Servírovaný společně s kopečkem zmrzliny nebo vyšlehanou smetanou jistě zaujme i ty největší gurmány.
Do malého hrnce nalijte vodu, přisypte krupicový cukr a přiveďte k varu. Ztlumte a na mírném ohni vodu úplně vyvařte.
Na okrajích hrnce se bude napalovat cukr – karamel, ten nemíchejte. Vznikla by karamelová hrouda a ta by se dlouze, obtížně rozvařovala. Pokud je třeba míchat, uchopte pevně rendlík za rukojeť a krouživými pohyby karamel zamíchejte.
Barva karamelu má být hnědá. Hrnec s karamelem stáhněte z ohně, po 5 minutách přidejte máslo a vychlaďte na pokojovou teplotu. Karamel musí zůstat tekoucí.
Přilijte smetanu, přidejte nasucho dozlatova opečený kokos a stěrkou spojte. Pokud bude karamel hodně hustý, můžete jej na mírném ohni zlehka zahřívat.
Nyní na sucho rozpalte pánev, přidejte omytý, osušený banán ve slupce a po obou stranách jej opečte. Opékejte asi 5 minut z každé strany.
Slupku banánu po upečení do půlky roztrhněte a i se slupkou servírujte. Ozdobte čerstvou mátou.
Místo banánu si zkuste také opéct papayu nebo mango.
Líbil se vám recept Opečený banán s karamelovou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.