1/0
Parfait z husích jater je velmi jemný, lahodný a na přípravu nenáročný paštikový krém, který si nejlépe vychutnáte servírovaný spolu s čerstvým chlebem nebo bagetkou. Velkou výhodou u domácích paštik je také to, že si do nich můžete přidat suroviny, které máte rádi, například mandle, sušené ovoce, pár snítek tymiánu a podobně.
Očištěná husí játra naložte nejlépe přes noc do mléka, přidejte brandy, bílý pepř, mleté nové koření, mletý kmín a na kostičky nakrájený zázvor.
Odleželá játra vyjměte z mléka, nechte okapat a vložte do pekáče. Přidejte na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, husí sádlo, bobkový list, osolte a pečte v troubě na 170 °C cca 20–25 minut. Před koncem pečení zastříkněte červeným vínem a nechte odpařit.
Upečená játra nechte vychladit. Vychladlá játra spolu se sádlem a slaninou semelte na jemném mlýnku a přesuňte do kotlíku. Přidejte smetanu, změklé máslo, osolte, opepřete a případně přidejte ještě mletý zázvor.
Směs přendejte do paštikové formy vyložené fólií a nechte hodinu až dvě vychladit v ledničce (podle velikosti formy).
Podávejte s brusinkami a bílým pečivem.
Před pečením si můžete do paštiky přidat například ořechy nebo sušené ovoce.
Líbil se vám recept Parfait z husích jater? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.