1/0
Masopustní koblihy, voňavé a krásně nadýchané, jsou tradiční lahůdkou především v zimním období. Jejich příprava je sice lehce časově náročnější, výsledek je však famózní a rozhodně stojí za to.
Droždí rozdrobte a smíchejte v misce s cukrem, trochou mléka a lžící mouky. Takto připravený kvásek nechte v teple nakynout.
V míse utřete máslo se zbytkem cukru do pěny, poté postupně přidávejte žloutky jeden po druhém. Pečlivě rozmíchejte a přidejte vzešlý kvásek, citronovou kůru, sůl, mouku a zbytek mléka. Vše pečlivě smíchejte ve vláčné těsto a nechte přikryté někde v teple cca 30 minut vykynout.
Na lehce pomoučené pracovní ploše vykynuté těsto rozválejte asi na centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka těsně vedle sebe, abyste neměli moc odkrojků.
Na polovinu koleček dejte lžičkou trochu marmelády. Druhou polovinu koleček dokrojte až na desku a postupně je pokládejte na marmeládu na vyznačená kolečka. Pečlivě okraje přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou, okraje budou krásně spojené a hladké.
Koblihy lehce poprašte moukou a nechte ještě asi 15 minut kynout.
Vykynuté koblihy smažte v rozpáleném oleji dozlatova asi 5 minut. Usmažené koblihy vyjměte a položte na ubrousek okapat.
Posypejte moučkovým cukrem a můžete podávat.
Líbil se vám recept Masopustní koblihy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.