1/0
Dýňové rizoto připravované z dýně Hokkaidó je skvělou a výživnou obměnou klasického italského rizota. Má úžasnou sametovou chuť a bude se vám doslova rozplývat na jazyku. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, oběd nebo večeři tedy budete mít připravené během chvilky.
Dýni omyjte, rozpulte a vydlabejte lžící semínka. Nakrájejte na centimetrové kostičky (i se slupkou) a vložte do kastrolu. Zalijte vývarem, osolte a přidejte pár snítek tymiánu. Vařte pod pokličkou asi 10–15 minut doměkka.
V hrnci rozehřejte olivový olej a 1 lžíci másla, přidejte jemně nasekanou šalotku a lehce restujte dosklovata. Potom přidejte syrovou rýži a zvyšte teplotu.
Rýži smažte za stálého míchání asi minutu, dokud nebudou všechna zrnka průsvitná. Poté přilijte bílé víno a za stálého míchání ho nechte odpařit. Když se veškeré víno vsákne do rýže, přidejte naběračku horkého vývaru a za stálého míchání nechte vývar opět vsáknout a vyvařit.
Poté přidejte další naběračku a takto postupujte až do chvíle, dokud nespotřebujete vývar a rýže není měkká „na skus“.
Hotové rizoto odstavte ze sporáku, přidejte uvařenou dýni a pokud je rizoto příliš husté, přilijte také trochu vývaru z dýně.
Poté vmíchejte nastrouhaný parmazán, zbylé studené máslo a nechte asi dvě minuty pod pokličkou dojít. Hotové rizoto má nádherně oranžovou barvu.
Při servírování můžete ještě posypat strouhaným parmazánem a nasekanou petrželkou.
Líbil se vám recept Dýňové rizoto? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.