1/1
Kančí kýta se šípkovou omáčkou je vynikající pokrm, který se skvěle hodí jako slavnostnější oběd nebo večeře. Příprava sice zabere víc času, famózní výsledek však stojí za to. Podáváme ideálně s karlovarským, případně houskovým knedlíkem.
Kančí kýtu odblaňte, prošpikujte slaninou a svažte provázkem, aby držela hezký tvar.
Očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli nakrájejte na hrubé plátky a spolu s kořením a bylinkami nasypte na maso. Zalijte lákem připraveným z vody, octa, bílého vína, cukru a soli a nechte v ledničce tak dva dny odležet. Maso průběžně obracejte.
Odleželé maso zprudka opečte ze všech stran na rozpáleném sádle v kastrolu a vyjměte.
Poté do hrnce přidejte zeleninu, kterou jste měli na naloženém mase, a osmažte dozlatova. Přidejte cukr a nechte zkaramelizovat. Zastříkněte octem a zalijte vývarem.
Poté do takto připraveného základu vložte opečené maso, divoké koření a pár plátků citronu. Přikryjte poklicí a duste při mírné teplotě doměkka.
Měkké maso vyjměte, šťávu zahustěte světlou máslovou jíškou a strouhaným perníkem, přidejte šípkovou zavařeninu, špetku skořice, cukr a nechte provařit.
Hotovou omáčku propasírujte přes jemný cedník a podle chuti ještě dosolte nebo přidejte cukr. Nakonec zjemněte máslem.
Líbil se vám recept Kančí kýta se šípkovou omáčkou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.