1/0
Žemlovka s tvarohem nebo také lidově zemlbába je sladký nákyp z jablek a rohlíků nebo veky. Jedná se o tradiční pokrm české kuchyně, který nejen skvěle chutná, ale také v něm jednoduše využijete starší rohlíky.
Do misky dáme vaničku měkkého tučného tvarohu a přidáme k němu žloutek. Vsypeme vanilkový cukr a změklé máslo. Vše vidličkou pořádně promícháme.
Do další misky si nalijeme mléko, přidáme 2 žloutky, 2 lžíce cukru a metličkou rozšleháme.
Rohlíky nakrájíme na kolečka, která pak namočíme do mléka s vejci.
Menší pekáček vymažeme máslem a naskládáme do něj namočená kolečka rohlíků. Na rohlíky nahrubo nastrouháme dvě jablka a posypeme rozinkami naloženými v rumu. Dále rozetřeme směs tvarohu přes celý pekáček.
Na tvaroh opět položíme namočená kolečka rohlíků.
Bílky vyšleháme do pěny a potřeme jimi rohlíky.
Pečeme při 180 °C asi 40 minut dozlatova.
Líbil se vám recept Žemlovka s tvarohem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.