1/0
Husí kaldoun je druh vývaru, který se připravuje z husího skeletu, drobů, květáku a smetany. Příprava je vcelku jednoduchá, zvládnou ji jistě i začátečníci. Skvěle se hodí k nedělnímu obědu nebo na jinou sváteční příležitost.
Husí skelet dejte spolu s polovinou očištěné a na velké kusy pokrájené kořenové zeleniny a cibule do hrnce s rozpáleným olejem a asi 5 minut opékejte dozlatova. Poté zalijte cca 3 litry vody, přidejte koření, osolte a pomalu vařte, abyste získali silný husí vývar.
Droby uvařte zvlášť doměkka, potom je propláchněte studenou vodou a pokrájejte na kousky.
Máslo rozpusťte v hrnci, vsypte na kousky pokrájený květák a kmín a společně se zbytkem kořenové zeleniny pokrájené na menší kousky lehce orestujte. Zalijte scezeným husím vývarem a přiveďte k varu. Poté zahustěte světlou jíškou z másla a mouky a nechte cca půl hodiny provařit.
Zhruba 5 minut před koncem vaření vlijte do polévky smetanu a přidejte pokrájené uvařené droby. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem a můžete podávat.
Do polévky při servírování můžete přidat vařené široké nudle a posypat ji sekanou petrželkou.
Kaldoun můžete připravit také z kachních nebo kuřecích skeletů a drobů.
Líbil se vám recept Husí kaldoun? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.