1/2
Houbový jahelník je velmi chutné bezmasé, ale zároveň syté jídlo. Vzhledem k tomu, že neobsahuje lepek, pochutnají si na něm i lidé s bezlepkovou dietou. Příprava je velmi jednoduchá, vhodná také pro začínající kuchaře. Skvěle chutná teplý i za studena.
Jáhly zalijte studenou vodou, důkladně je promněte rukama a propláchněte. Nechte je okapat, zalijte vodou, osolte a vařte na mírném plameni asi 10 minut. Poté stáhněte ze sporáku a nechte cca 15 minut dojít.
Troubu předehřejte na 170 °C.
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, cibuli na kostičky a v rozpálené pánvi na oleji orestujte dosklovata. Přidejte houby, sůl, pepř, kmín a společně poduste.
Měkké jáhly a houby společně promíchejte, přidejte žloutky prošlehané s ricottou, prolisovaný česnek a majoránku. Poté osolte a vmíchejte sníh z bílků a nakrájený pórek.
Směs narovnejte do vymazané formy, posypejte sýrem a pečte v troubě asi 15 minut dozlatova.
Pokud nemáte čerstvé houby, použijte sušené, ty však předtím namočte do vlažné vody a chvilku povařte.
Líbil se vám recept Houbový jahelník? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.