Kynutá bábovka je na přípravu o něco složitější než klasická třená bábovka. S hnětením těsta vám pomůže kuchyňský robot a poté stačí jen mít dostatek času na vykynutí. Vyzkoušejte si připravit tuto kynutou bábovku s kakaovou náplní, která voní po másle, vanilce a zaručeně zachutná všem.
Do velké mísy rozdrobíme droždí. Přidáme jednu lžičku cukru, menší lžíci mouky a vše pořádně promícháme. Přilijeme 40 ml vlažného mléka a necháme vzejít kvásek (asi 10 minut).
Do další mísy prosejeme zbylou polohrubou mouku s cukrem moučka. Uděláme důlek uprostřed sypké směsi a nalejeme do něj kvásek, přidáme sůl, žloutky a semínka z vanilkového lusku.
Nyní využijeme kuchyňského robota. Vložíme nástavec typu hák a začneme těsto na nižší otáčky zadělávat. Přilijeme vlažné mléko a střídáme lití rozpuštěného másla (80 g) a mléka (260 ml). Hladké těsto přikryjeme utěrkou a necháme jej na teplém místě asi jednu hodinu kynout.
Hezky vykynuté těsto rozválíme na vále na silný plát asi 1 cm. Plát musí být dostatečně široký, aby se ve formě na bábovku konce plátu setkaly.
Plát potřeme rozpuštěným máslem (asi 50 g) a bohatě ho zasypeme kakaem smíchaným s cukrem moučka (dle chuti). Nakonec i kakao zastříkáme rozpuštěným máslem.
Nyní plát opatrně a pevně srolujeme do rolády a vložíme jej do vymazané a vysypané formy. Konce rolády spojíme k sobě. Bábovku necháme kynout na teplém místě ještě asi 30 minut.
Troubu předehřejeme na 170 °C a vložíme do ní formu s těstem. Pečeme asi 40 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka upečená. Pokud ano, necháme ji chvíli zchladnout a poté ji vyklopíme na talíř. Nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Kynutá bábovka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.