Hovězí pečeně po burgundsku je tradičním francouzským receptem, který si s trochou snahy zvládnete připravit i u vás doma. Tato specialita se skvěle hodí například ke slavnostnímu obědu či večeři a přesvědčí vás o tom, že dokonale šťavnaté maso v jemné, zeleninové omáčce dostane naprosto každého.
Hovězí maso očistíme, osolíme, opepříme a zprudka orestujeme na oleji. Vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
Do hrnce nasypeme na kostky nakrájenou mrkev, celer, petržel a orestujeme dozlatova, poté přidáme cibuli a česnek a orestujeme dohněda.
Poté vmícháme rajčatový protlak a důkladně zarestujeme.
Přilejeme víno a necháme svařit na polovinu. Nalejeme vývar, vložíme zpět do hrnce maso a přidáme bylinky a bobkový list.
Hrnec s masem dáme do trouby vyhřáté na 160–180 °C a pomalu zakryté dusíme do měkka a průběžně kontrolujeme a doléváme vývar.
Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce.
Omáčku dle potřeby buď lehce povolíme vývarem, nebo necháme odvařit a zredukovat a vmícháme do ní metličkou studené máslo – omáčka se zjemní a zhoustne.
Slaninu orestujeme na másle, přidáme žampiony a jarní cibulky a přidáme do hotové omáčky.
Nakonec lehce provaříme a můžeme servírovat.
Líbil se vám recept Hovězí pečeně po burgundsku? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.