1/0
Králík na smetaně patří mezi tradiční recepty české kuchyně. Králičí maso má vysokou nutriční hodnotu a je bohaté na draslík, fosfor nebo hořčík, zároveň obsahuje jen velmi málo cholesterolu. Vyzkoušejte tento chutný recept a servírujte jej ideálně s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
Troubu si předehřejeme na 180 °C.
Slaninou prošpikujeme králíka, osolíme a potřeme jalovcem rozdrceným v hmoždíři.
V pekáči na másle zpěníme kořenovou zeleninu, cibuli a najemno nastrouhanou citronovou kůru s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a tymiánem.
Do základu vložíme připravené porce králíka a zvolna pečeme v troubě doměkka asi 50 minut až 1 hodinu.
Porce masa obracíme a podle potřeby podléváme vývarem z králičích kostí (případně kuřecím vývarem).
Měkké maso vyndáme z pekáčku, dáme ho do kastrolu a odložíme na teplé místo.
Šťávu se zeleninou trochu podusíme.
Ze šťávy vyjmeme bobkový list, tymián a kuličky koření.
Vlijeme smetanu a rozmixujeme, podle potřeby naředíme vývarem.
Omáčku okyselíme citronovou šťávou, případně dosolíme nebo dosladíme.
Jestli nechcete mít králíka prošpikovaného, slaninu můžete přidat až do zeleninového základu.
Líbil se vám recept Králík na smetaně? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.