1/0
Hrstková polévka patří mezi tradiční polévky v české kuchyni. Kromě toho, že je plná bílkovin a zasytí, také skvěle chutná. Stačí dvě hrstky čočky, hrachu, fazolí, krup a polévka je na světě.
Půlený žlutý hrách, hnědou nebo zelenou čočku, bílé fazole a ječné kroupy propláchneme a necháme namočené přes noc ve velké míse se studenou vodou.
Druhý den nakrájíme očištěnou mrkev a petržel.
Řapíkatý celer oloupeme škrabkou a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno.
Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a opečeme na něm všechnu nakrájenou zeleninu doměkka.
Ke konci opékání vmícháme česnek a zalijeme vývarem, případně vodou.
Do hrnce vsypeme scezené, propláchnuté a okapané luštěniny s kroupami.
Opepříme a vaříme vše doměkka asi 45–60 minut.
Hotovou polévku osolíme, znovu opepříme a okmínujeme.
Přidáme drhnutou majoránkou podle chuti.
Hrstkovou polévku podáváme ozdobenou lístky z řapíkatého celeru.
Líbil se vám recept Hrstková polévka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.