Lokše

Čas přípravy: 45 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
11. března
Lokše na bílém talíři a béžovém stole. Ilustrační foto: Ender BAYINDIR / Shutterstock.com

Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo. Na jejich výrobu budeme potřebovat pouze uvařené brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. Tyto bramborové placky jsou velmi oblíbené. Můžeme je naplnit buď na sladko nebo na slano.

Ingredience

Recept

  • 1

    Nejdříve uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout.

  • 2

    Oloupeme a nastrouháme brambory na jemném struhadle.

  • 3

    Osolíme a přidáme k nim prosátou hladkou mouku.

  • 4

    Nyní mouku důkladně zpracujeme a vytvoříme nelepící těsto.

  • 5

    Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na asi 20 stejně velkých dílků.

  • 6

    Z každého dílku uděláme kuličku.

  • 7

    Na pomoučené pracovní ploše kuličky vyválíme do tenkých placek.

  • 8

    Rozpálíme pánev na sucho bez tuku a placky z obou stran opečeme.

  • 9

    Hotové lokše už jen potřete rozpuštěným sádlem, případně máslem.

  • 10

    Talíř s hotovými lokšemi přikryjeme, aby se do placek sádlo pořádně vsáklo. Poté budou placky krásně vláčné a provoněné.

Zajímavé tipy
  • Na Slovensku se často podávají na slano, pouze se sádlem jako příloha nebo samostatné jídlo.
  • Sladká varianta lokší se připravuje zejména na Moravě. Potírají se rozpuštěným máslem a sypou směsí moučkového cukru a mletého máku. Následně se stočí do ruličky jako palačinky.
  • Zkuste si k nim uvařit domácí povidla nebo je k lokším skvělá rybízová marmeláda.

Líbil se vám recept Lokše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.