Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo. Na jejich výrobu budeme potřebovat pouze uvařené brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. Tyto bramborové placky jsou velmi oblíbené. Můžeme je naplnit buď na sladko nebo na slano.
Nejdříve uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout.
Oloupeme a nastrouháme brambory na jemném struhadle.
Osolíme a přidáme k nim prosátou hladkou mouku.
Nyní mouku důkladně zpracujeme a vytvoříme nelepící těsto.
Z těsta vytvoříme váleček a nakrájíme ho na asi 20 stejně velkých dílků.
Z každého dílku uděláme kuličku.
Na pomoučené pracovní ploše kuličky vyválíme do tenkých placek.
Rozpálíme pánev na sucho bez tuku a placky z obou stran opečeme.
Hotové lokše už jen potřete rozpuštěným sádlem, případně máslem.
Talíř s hotovými lokšemi přikryjeme, aby se do placek sádlo pořádně vsáklo. Poté budou placky krásně vláčné a provoněné.
Líbil se vám recept Lokše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.