Paella

Čas přípravy: 1 hod 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 48 Kč
Redakce Kupi.cz
14. března
Paella servírovaná ve velké, kulaté pánvi. Ilustrační foto: lunamarina / Shutterstock.com

Paella se skládá z rýže, vývaru, kousků masa, šafránu a zeleniny. Tento tradiční valencijský pokrm se připravuje na otevřeném ohni v široké pánvi a za použití konkrétních surovin, které vlastně není možné příliš měnit. Maximálně v případě zeleniny je povolená záměna s ohledem na právě probíhající sezonu.

Recept paella vás vyjde na 12 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 48 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Tesco za 48 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Nejprve se v pánvi na rozpáleném olivovém oleji osmaží na kousky nakrájené kuřecí i králičí maso, zelené fazolové lusky, bílé fazole, artyčok a na závěr i šneci.

  • 2

    Když už je vše téměř hotové, vše se dochutí solí a sladkou paprikou. Aby sladká paprika nezhořkla, do pánve přidáme obsah celé plechovky drcených rajčat a vše společně orestujeme.

  • 3

    V dalším kroku vše zalijeme vodou. Obecně platí, že se přidává třikrát tolik vody, než je rýže.

  • 4

    Trochu zvýšíme plamen a přivedeme vše k varu, necháme zhruba 25–30 minut probublávat, aby nám vznikl chutný a silný vývar.

  • 5

    Následně je ta správná chvíle přidat špetku šafránu.

  • 6

    Poté přidáme rýži, a to tak, že ji nasypeme v linii doprostřed pánve (pánev jakoby rýží rozdělíme na dvě poloviny). Rýži poté vařečkou rozprostřeme po celém povrchu paelly a necháme pozvolna vařit zhruba 17–20 minut. Zde opět záleží na rýži a na intenzitě varu.

  • 7

    Pro případ, že se voda vypaří a rýže ještě není hotová, je dobré mít připravenou vroucí vodu na dolití. Zhruba v polovině doby vaření rýže přidáme do pánve také snítku čerstvého rozmarýnu, kterou pak před podáváním vyndáme.

  • 8

    Rýže v paelle by měla na konci být „suchá“ a nelepivá (krémová konzistence jako u italského rizota zde rozhodně není žádoucí).

  • 9

    Před podáváním je dobré ještě chvíli nechat paellu odstát. Servíruje se přímo v pánvi na stůl, kde si každý strávník nabere svou porci.

Zajímavé tipy
  • Pro dokonalý výsledek jsou důležité nejen čerstvé a kvalitní ingredience, ale také ta správná pánev – měla by být široká s velkým dnem a její velikost by měla být úměrná počtu porcí, které chceme připravit.
  • Vyzkoušejte také rizoto s dýní a kaštany nebo zeleninové rizoto s houbami podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Paella? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat