Paella se skládá z rýže, vývaru, kousků masa, šafránu a zeleniny. Tento tradiční valencijský pokrm se připravuje na otevřeném ohni v široké pánvi a za použití konkrétních surovin, které vlastně není možné příliš měnit. Maximálně v případě zeleniny je povolená záměna s ohledem na právě probíhající sezonu.
Nejprve se v pánvi na rozpáleném olivovém oleji osmaží na kousky nakrájené kuřecí i králičí maso, zelené fazolové lusky, bílé fazole, artyčok a na závěr i šneci.
Když už je vše téměř hotové, vše se dochutí solí a sladkou paprikou. Aby sladká paprika nezhořkla, do pánve přidáme obsah celé plechovky drcených rajčat a vše společně orestujeme.
V dalším kroku vše zalijeme vodou. Obecně platí, že se přidává třikrát tolik vody, než je rýže.
Trochu zvýšíme plamen a přivedeme vše k varu, necháme zhruba 25–30 minut probublávat, aby nám vznikl chutný a silný vývar.
Následně je ta správná chvíle přidat špetku šafránu.
Poté přidáme rýži, a to tak, že ji nasypeme v linii doprostřed pánve (pánev jakoby rýží rozdělíme na dvě poloviny). Rýži poté vařečkou rozprostřeme po celém povrchu paelly a necháme pozvolna vařit zhruba 17–20 minut. Zde opět záleží na rýži a na intenzitě varu.
Pro případ, že se voda vypaří a rýže ještě není hotová, je dobré mít připravenou vroucí vodu na dolití. Zhruba v polovině doby vaření rýže přidáme do pánve také snítku čerstvého rozmarýnu, kterou pak před podáváním vyndáme.
Rýže v paelle by měla na konci být „suchá“ a nelepivá (krémová konzistence jako u italského rizota zde rozhodně není žádoucí).
Před podáváním je dobré ještě chvíli nechat paellu odstát. Servíruje se přímo v pánvi na stůl, kde si každý strávník nabere svou porci.
Líbil se vám recept Paella? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.