1/0
Poctivá švestková povidla s nezaměnitelnou chutí si hravě připravíte také doma. Povidla pak využijete do buchet, knedlíků, vdolečků, na palačinky nebo třeba na povidlovou omáčku. Tento recept je navíc speciální tím, že se povidla vůbec nemíchají.
Švestky vypeckujeme a dáme do velkého širokého hrnce.
Zasypeme je cukrem a zalijeme octem. Nemícháme.
Přiklopíme hrnec a necháme den stát v chladu.
Druhý den (cca po 24 hodinách) hrnec bez poklice postavíme na sporák a přivedeme k varu.
Vaříme zprudka cca 1 hodinu, poté teplotu zmírníme.
Hrnec přiklopíme poklicí a necháme táhnout asi 5 hodin na nejmírnějším stupni, stále vůbec nemícháme.
Uvařená povidla rozmícháme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum.
Promícháme a plníme do čistých a vysušených sklenic. Povidla by měla být naplněna centimetr pod okraj sklenice.
Na vrch každé sklenice kápneme trochu tuzemského rumu, který jim prodlouží trvanlivost.
Zavíčkujeme a naplněné sklenice otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Líbil se vám recept Švestková povidla? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.