1/0
Indická samosa je plněná taštička z jednoduchého těsta. Obvykle se dělá do tvaru pyramidy a plní se brambory v kombinaci s další zeleninou, ale jejich obsah může být různorodý. Jedná se o velmi chutné a rychlé jídlo, ideální jako předkrm nebo svačina, a zvládne jej připravit každý.
Připravte si těsto a nakrájejte jej na čtverce nebo obdélníky, abyste pak mohli snadno vytvarovat trojúhelníky. Na tvaru však nezáleží, může jít i o jednoduché kapsičky.
Oloupejte a uvařte brambory, sceďte je a nechte vychladnout. Následně je rozmačkejte.
Na pánvi rozpalte olej a lehce orestujte cibuli nakrájenou na kostičky. Přidejte k ní brambory a rozmačkaný zelený hrášek, kari, chilli, cukr a sůl.
Vařte několik minut, sundejte z pánve a nechte vychladnout. Poté naberte 1 vrchovatou čajovou lžičku náplně a položte ji na středovou část připraveného těsta.
Vnější okraje těsta potřete bílkem, přeložte a vytvarujte samosu do trojúhelníku nebo kapsičky.
Stiskněte okraje a všechny rohy, abyste se ujistili, že jsou dobře utěsněny. Opakujte s dalšími taštičkami, dokud náplň nespotřebujete.
Poté je dozlatova osmažte na rostlinném oleji nebo na ghí. Po usmažení z nich nechte okapat olej a položte je na papírové utěrky, aby se do nich vsákl.
Podávejte ještě teplé, buď samostatně, anebo s dresinkem, čatní, jogurtem či čímkoliv jiným, do čeho je můžete namáčet.
Líbil se vám recept Samosa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.