1/0
Křen s jablky neboli vejmrda je naprosto výtečné ochucovadlo mnoha pokrmů, především se pak hodí k masu a zabijačkovým specialitám. Pokud chcete méně pikantní verzi, uberte křenu, nezavařená varianta je dost ostrá.
Čerstvý křen oloupejte a nastrouhejte na jemno.
Jablka omyjte, vykrájejte jadřince a nastrouhejte na jemno.
Obojí dejte do mísy, přidejte šťávu z jednoho citronu a špetku soli.
Důkladně promíchejte a natlačte do čistých skleniček (cca 4 ks).
Zavíčkujte a skladujte v lednici. Takto zpracovaný křen si zachovává svou ostrost, jelikož však není sterilovaný, doporučujeme spotřebovat co nejdříve.
Připravit si můžete také jemnější, sterilovanou variantu křenu s jablky, která vydrží i rok.
Naplněné sklenice stačí vložit do hrnce s vodou a sterilovat přikryté pokličkou v páře cca 5 minut. Poté vypněte sporák a nechte asi 10 minut dojít. Vyjměte sklenice a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí uchovávejte v lednici.
Líbil se vám recept Křen s jablky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.