1/0
Valašská kyselica je tradiční zelná polévka pocházející z východní Moravy. Kromě bílého zelí v ní najdeme klobásu, brambory nebo třeba slaninu. Jde o vydatné jídlo, které dokáže zasytit na dlouhou dobu.
Do velkého hrnce dejte vařit kysané zelí i s nálevem a přilijte hrnek vody.
Ve druhém hrnci s osolenou vodou a kmínem dejte vařit na kostičky pokrájené brambory.
K zelí přidejte několik bobkových listů a pár kuliček nového koření.
Až budou brambory téměř měkké, přidejte je i s vodou do většího hrnce k zelí.
Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a klobásu nakrájenou na kolečka.
V troše mléka rozmíchejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a důkladně promíchejte.
Přidejte osmaženou cibuli, klobásu a slaninu.
Za občasného míchání nechejte polévku vařit na mírném stupni asi 15 minut.
Nakonec odstavte z plotýnky a dochuťte zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.
Zakysanou smetanu nemusíte na závěr přidat do hrnce s polévkou, ale každý si ji může podle potřeby nandat do svého talíře až u stolu.
Líbil se vám recept Valašská kyselica? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.