1/0
Poctivý kuřecí vývar zlatavé barvy neuspěcháte. Když si na něj však vyhradíte dostatek času a necháte jej dlouze táhnout na mírním ohni, získáte skvělou polévku plnou živin a výborné chuti.
Troubu předehřejeme na 200 °C a nachystáme si plech.
Oloupeme česnek, cibuli a zeleninu a vše nakrájíme na zhruba stejně velké kusy.
Kuřecí kosti rozprostřeme na plech, pokapeme olejem a přidáme připravenou zeleninu.
Plech dáme do trouby a pečeme asi 45 minut na 200 °C. Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlatavé a lehce opečené.
Upečenou zeleninu s masem přemístíme do vysokého hrnce, přilijeme 2 litry vody, přidáme celý pepř a bobkový list, hrnec přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu.
Vývar vaříme alespoň 1 hodinu na středním plameni, čím déle, tím bude silnější. V případě potřeby doléváme vodou. Vznikající pěnu průběžně sbíráme, aby vývar nebyl kalný. Dobu vaření můžeme zkrátit použitím tlakového hrnce.
Nakonec vývar přecedíme přes jemné síto nebo přes plátýnko.
Vývar můžeme ihned konzumovat, stačí dochutit a přidat nakrájenou zeleninu, obrané maso, případně nudle. Pokud jej připravujeme do zásoby, necháme vychladnout, přelijeme do uzavíratelné sklenice a skladujeme v lednici, kde vydrží cca 1 týden.
Vývar lze skladovat také v mrazáku, kde vydrží i několik měsíců.
Líbil se vám recept Kuřecí vývar? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.