1/0
Škvarkové placky, voňavé a křupavé, se perfektně hodí jako něco k zakousnutí k pivu nebo vínu. Tuto tradiční pochoutku našich babiček si však vychutnáte i jen tak samotnou.
Nejprve si připravte kvásek z rozdrobeného droždí, 1 lžíce vlažného mléka, špetky cukru a 2 lžic mouky. Promíchejte a nechte v teple vzejít.
Mezitím si do druhé mísy dejte prosátou mouku, sádlo, osolte a opepřete.
Přidejte kvásek, 1 vejce, nadrobno sekané škvarky a víno (můžete vynechat). Vypracujte těsto, přikryjte utěrkou a dejte pořádně vykynout (ideálně 1 hodinu).
Z vykynutého těsta tvořte kuličky a ty pak skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Mezi kuličkami nechte větší rozestupy, aby se vám nespekly k sobě.
Máte-li doma mřížku na protláčení brambor do bramborového salátu, můžete ji přimáčknout na každou kuličku, vytvoříte tak plackám hezký dekor.
Placky na plechu potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte hrubozrnnou solí a drceným kmínem, dejte do předehřáté trouby na 160 °C, pečte dozlatova a poté nechte vychladnout.
Líbil se vám recept Škvarkové placky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.