1/0
Bavorské vdolky jsou výtečný smažený dezert, podávaný s povidly a tvarohem. Jde vlastně o alternativu koblížků s velmi dobře vyladěnou chutí a doslova se rozpadají na jazyku. Jejich příprava je navíc velmi jednoduchá a zvládnou je i začátečníci.
Nejprve si rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a zalijeme menším množstvím vlažného mléka. Uložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.
Ke hladké mouce přidáme 4 žloutky, zbylé mléko, špetku soli, rozpuštěné máslo, vanilkový cukr a rum.
Poté přidáme vzešlý kvásek, vše pečlivě promícháme, vypracujeme hladké těsto a necháme jej pod utěrkou kynout asi 20 minut.
Vykynuté těsto rozválíme na plát vysoký asi 1–1,5 cm a vykrajujeme z něj kruhovou formičkou (případně skleničkou) vdolky.
Vykrájené vdolky pokládáme na pomoučený povrch a necháme ještě nakynout. Poté uděláme doprostřed vdolků jamky.
Rozpálíme si dostatečně vysokou vrstvu oleje (cca 5 cm) a vdolky v ní smažíme dozlatova z obou stran, začneme stranou s důlkem, po cca 1–2 minutách otočíme.
Usmažené vdolky necháme okapat na papírové utěrce, aby se zbavily přebytečného tuku.
Hotové bavorské vdolky zdobíme tvarohem smíchaným s cukrem, navrch přidáme povidla a nakonec je můžeme posypat i moučkovým cukrem.
Líbil se vám recept Bavorské vdolky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.