1/0
Boží milosti jsou tradiční velikonoční, případně také masopustní cukroví, které potěší nejednoho koledníka. Těsto se připravuje z mouky, másla, žloutků, citronové kůry a dalších surovin, poté se smaží a následně obaluje v moučkovém cukru.
Ze všech přísad vytvoříme rukama hladké těsto a důkladně ho propracujeme.
Zabalíme do sáčku a necháme chvíli ztuhnout v lednici.
Asi za 30 minut těsto rozválíme na tenký plát silný cca 0,5 cm a ostrým nožem nebo rádýlkem nakrájíme na čtverečky nebo obdélníky o velikosti asi 5 cm.
V každém z nich uprostřed ještě uděláme několik zářezů, aby se cukroví lépe prosmažilo.
Na pánvi nebo v litinovém kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu sádla a jednotlivé boží milosti smažíme po obou stranách. Hotové poznáme podle toho, že se trochu nafouknou a zrůžoví.
Zrůžovělé milosti přendáme na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Ještě horké cukroví obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem. Podávat můžeme dle chuti teplé i vychladlé.
Líbil se vám recept Boží milosti? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.