1/0
Meruňkové chutney si vychutnáte jako dip ke steakům, grilovanému nebo smaženému masu. Skvělé je i na plátku chleba nebo na bagetě s kozím sýrem, případně se sýrem s modrou plísní. Navíc jde o nevšední způsob, jak toto sezónní ovoce zpracovat na později.
Meruňky oloupejte (nařízněte do kříže, dejte na pár vteřin do horké vody, a jakmile zchladnou, půjdou zbavit slupky snáze).
Oloupané meruňky vypeckujte a pokrájejte na menší kousky.
Na troše oleje nechte zesklovatět cibuli.
Přidejte meruňky, prolisovaný menší stroužek česneku, nastrouhaný zázvor (1,5 cm), chilli papričku (množství a pálivost volte podle vlastních preferencí) a ocet.
Duste, dokud se všechna tekutina nevyvaří a směs nebude „lepivě“ hustá.
Poté přidejte rozinky, osolte, opepřete, případně doslaďte a ještě pár minut povařte.
Když jsou meruňky rozvařené, za vařečkou se dělá cestička a hmota má tendenci se přichytávat. Nyní můžeme meruňkové chutney plnit do skleniček.
Po naplnění a zavíčkování obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout.
Pokud se vám bude zdát meruňkové chutney moc řídké, lze jej zahustit škrobem nebo část ještě rozmixovat.
Líbil se vám recept Meruňkové chutney? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.