Dortová lízátka

Čas přípravy: 3 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 100 Kč
Redakce Kupi.cz
12. března
Šest dortových lízátek na bílém talíři s modrým okrajem, tři jsou namočené do bílé čokolády, tři do mléčné, posypané barevným zdobením. Ilustrační foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Dortová lízátka, která děti milují. Tyto sladké jednohubky jsou oblíbené zejména pro svou jednoduchou přípravu a nekonečné možnosti ochucování a zdobení. Vyzkoušejte si je vyrobit s dětma podle našeho receptu jen tak, na chuť a pro radost. Jsou ale také netradičním pohoštěním na nejrůznější oslavy či originálním dárkem.

Recept dortová lízátka vás vyjde na 5 Kč za 1 porci. 20 porcí připravíte za 100 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 100 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

Těsto

  • 1

    Vejce, máslo a cukr vyšlehejte do hladké pěny.

  • 2

    Přidejte vanilkový extrakt a mléko a společně promíchejte.

  • 3

    V jiné míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl a prosejte přes jemné síto.

  • 4

    Mouku postupně zašlehejte do tekuté směsi a vytvořte hladké těsto.

  • 5

    Troubu předehřejte na 170 °C.

  • 6

    Pečte na plechu nebo v dortové formě asi 20–30 minut.

  • 7

    Těsto po vychladnutí rozdrobte a rozmixujte na jemnou drť.

  • 8

    Přidejte krém z mascarpone a dokonale promíchejte, dokud vám nevznikne hmota, ze které je možné tvarovat kuličky.

  • 9

    Ty poté dejte vychladit do lednice (minimálně na 2 hodiny), nebo do mrazáku (na cca 45 minut). Následně do nich zapíchejte špejle nebo speciální tyčky na lízátka a nechte ještě chvíli vychladit.

Krém

  • 1

    Smíchejte mascarpone s pár lžicemi něčeho na oslazení a ochucení (cukr, sladká pomazánka, salko atd.) dle vlastních preferencí.

Poleva

  • 1

    Po vychladnutí lízátka namáčejte do rozpuštěné čokolády. Ujistěte se však, že jsou opravdu studená, aby se nerozpadla.

  • 2

    Dozdobte cukrovým sypáním.

  • 3

    Lízátka pak nechte schnout ve vzpřímené poloze, aby vám zůstala krásně kulatá. Zapíchněte je třeba do papírové krabice nebo kousku polystyrenu, v kterém budou krásně stát.

Zajímavé tipy
  • Těsto by nemělo být moc vlhké, aby se vám nerozpadalo.
  • Krém přidávejte postupně a průběžně pevnost hmoty zkoušejte.
  • Aby vám špejle v lízátkách lépe držela, můžete její konec, který budete do těsta zapichovat, nejprve namočit do rozpuštěné čokolády nebo polevy.
  • Vyzkoušejte také mini cheesecakes s ovocem nebo jablečný cupcake podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Dortová lízátka? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Recepty, které by vás mohly zajímat