Typickým street foodem v Mexiku jsou Esquites. Jedná se o zrníčka kukuřice, která dostanete v kelímku s lžící nebo vidličkou. O typickou chuť bylinek, majonézy, citronu a chilli v tomhle pokrmu rozhodně nepřijdete.
Najemno nakrájenou cibuli zakápněte citronovou šťávou a v hrnci smíchejte s kukuřicí (zrna můžou být i mražená) a máslem.
Na mírném plamenu zahřívejte asi pět minut a poté přimíchejte sušený merlík (koření) a zalijte vývarem.
Vše osolte, opepřete a přiveďte k varu.
Vařte asi 15 minut, dokud kukuřice nezměkne a většina vývaru se do zrníček nevsákne (nebo neodpaří).
Připravenou kukuřici rozdělte do misek a navrch přidejte lžíci majonézy.
Poté posypte nastrouhaným sýrem cotija a chilli. Mexický sýr cotija lze koupit ve specializovaných obchodech nebo nahradit sýrem typu feta, balkánským sýrem či čerstvým kravským tvrdým sýrem. Množství chilli vloček si určuje každý sám podle toho, jak pikantní zvládne.
V misce vše dobře promíchejte.
Líbil se vám recept Esquites? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.