Letní závitky

Čas přípravy: 30 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
31. března
Tři letní závitky s krevetami a čerstvým koriandrem, servírovány na černé břidlicové servírovací desce, vedle rozkrojená limeta a skleněná miska s omáčkou, černé pozadí Ilustrační foto: norikko / Shutterstock.com

Letní závitky s krevetami jsou lehkou a úchvatnou večeří. Musí být podávány s omáčkou, do které se namáčí. Záleží na vašich chutích a preferencích, čemu dáváte přednost. Tradičně se k nim podává vietnamská omáčka Nuoc Cham, ale chybu neuděláte, ani když zvolíte omáčku arašídovou.

Recept

Závitky

  • 1

    Nejprve si připravte všechny ingredience, které budete do rýžového papíru balit. Jakmile ho jednou namočíte, je nutné pracovat velmi rychle a mít vše při ruce.

  • 2

    Rýžové nudle připravte dle návodu na obalu. Většinou je stačí zalít horkou vodou, pár minut počkat, scedit a propláchnout.

  • 3

    Ledový salát rozeberte na samostatné listy podle počtu závitků (1 list na 1 závitek), okurku, mrkev a bílou ředkev nakrájejte na tenké nudličky, jarní cibulku také na tenké proužky.

  • 4

    Omyjte lístky koriandru a bazalky.

  • 5

    Připravte si vařené krevety, případně místo krevet můžete nakrájet na tenké nudličky tofu nebo si připravte vaječnou omeletu, kterou také nakrájejte na menší kousky.

  • 6

    Nyní přichází fáze, která chce trochu cviku – rýžový papír namočte na cca 3 vteřiny do vlažné vody (pozor, nesmí být příliš teplá, pak se papír lepí k sobě a při balení trhá), přeneste na hladkou plochu, například čistou kuchyňskou linku (někdo doporučuje také kuchyňskou utěrku) a ihned na něj dávejte připravené ingredience. Jako první lístky bylinek a krevety/tofu/vejce.

  • 7

    Vše dávejte do středu papíru tak, aby pravý a levý okraj zůstal volný a spíš do spodní třetiny. Papír můžete také na začátku posypat trochou sezamových semínek. Na základ položte list salátu, pak nakrájenou mrkev, okurku, ředkev a jarní cibulku. Přidejte i trochu rýžových nudlí. S množstvím ingrediencí spíš šetřete, aby se vám papír při balení neroztrhal a nudličky zeleniny nevypadávaly.

  • 8

    Vše pečlivě zabalte. Začněte rolovat odspodu – nejprve jen tak, abyste měli náplň přikrytou, poté zahněte pravý a levý okraj a závitek dorolujte směrem nahoru. Při rolování papír trochu utahujte, aby vám vše hezky drželo pohromadě.

Omáčka Nuoc Cham

  • 1

    Všechny ingredience jen smíchejte dohromady.

  • 2

    Velmi často se do ní přidává také česnek a chilli.

Zajímavé tipy
  • Do závitků můžete přidat i jinou zeleninu a bylinky. Skvěle funguje také na proužky nakroucené červené zelí, paprika nebo klasické ředkvičky na plátky.
  • Vyzkoušejte také asijský houbový vývar nebo již zmiňovanou arašídovou omáčku podle našeho receptu.

Líbil se vám recept Letní závitky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.