1/0
Kapr na modro patří mezi nejchutnější recepty na tuto tradiční vánoční rybu, ne každý jej však zná. Příprava je přitom vcelku snadná a rychlá a s naším videoreceptem to půjde samo.
Citron důkladně omyjte a nakrájejte na plátky, cibuli oloupejte a rozkrojte na půlky.
Mrkev, celer a petržel nakrájejte na tenké nudličky a dejte společně s citronem a cibulí do většího hrnce.
Zeleninu zalijte suchým vínem, vodou, přidejte pár snítek tymiánu a povařte zhruba 15 minut pod pokličkou.
V druhém kastrolu si mezitím přiveďte k varu 300 ml vody a 300 ml octa.
Porce kapra lehce osušte. Pozor, z kůže nesmíte otřít sliz, který je na jejím povrchu. Poté ryby přelijte horkou octovou vodou – právě to je ten moment, kdy vám kapr zmodrá.
Ryby vložte do vařícího zeleninového vývaru tak, aby byly vedle sebe a zcela ponořené.
Přiveďte k varu, ihned stáhněte teplotu na minimum a pomalu vařte dalších 10 minut. Rybí maso by mělo „odpadat" od kostí.
Kapra podávejte s vařenou zeleninou a jako přílohu můžete zvolit i vařené brambory s máslem a pažitkou.
Líbil se vám recept Kapr na modro? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.