Hovězí tacos s paprikovou salsou

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Střední
Cena: 268 Kč
Redakce Kupi.cz
21. března
Tři hovězí tacos plněné kukuřicí a paprikou, servírovány na dřevěném prkénku, vedle tacos je čtvrtka limety, šedé mramorové pozadí, Ilustrační foto: VasiliyBudarin / Shutterstock.com

Tacos je tradiční mexické jídlo podávané v tortille. Použít můžete jakékoli grilované, vařené nebo dušené maso a doplnit je zeleninou a nejrůznějšími přílohami, jako jsou salsa, guacamole, ostré omáčky nebo limetka. V tomto receptu tacos budeme podávat s hovězím flank steakem a pikantní paprikovou salsou v kukuřičné tortille.

Recept hovězí tacos s paprikovou salsou vás vyjde na 67 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 268 Kč.

Ingredience

Papriková salsa

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Globus za 268 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

Tacos

  • 1

    Hovězí flank steak vyndáme z lednice minimálně 1 hodinu před přípravou a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Osolíme, opepříme a ze všech stran ho potřeme slunečnicovým olejem.

  • 2

    Pánev rozpalíme a flank steak na něm z obou stran zprudka opečeme (1 minutu z každé strany). Poté plamen mírně stáhneme a flank steak opékáme z každé strany dalších 6–7 minut (medium rare). Dobu pečení případně prodloužíme nebo zkrátíme podle požadovaného stupně propečení.

  • 3

    Opečený flak steak necháme asi 10 minut odpočívat.

  • 4

    Do pánve přidáme dvě lžíce slunečnicového oleje a orestujeme na něm na plátky nakrájené žampiony a cibuli nakrájenou na měsíčky.

  • 5

    Osolíme, žampiony spolu s cibulí opékáme na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (cca 5 minut) a úplného odpaření případné tekutiny.

  • 6

    Přidáme najemno nasekaný česnek, sušené oregano, mletý koriandr. Promícháme a necháme 1 minutu zarestovat.

  • 7

    Podle chuti dosolíme a opepříme.

  • 8

    Odpočinuté maso nakrájíme přes vlákna velmi ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Šťávu, kterou maso pustilo, přilijeme k žampionové směsi.

Papriková salsa

  • 1

    Papriky naskládáme spolu s jalapeño na plech vyložený alobalem a dáme je péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10–15 minut.

  • 2

    Jakmile papriky začnou tmavnout, vyndáme je z trouby a dáme do igelitového sáčku zapařit.

  • 3

    Po 10 minutách papriky a jalapeño oloupeme, zbavíme je semínek a nakrájíme na větší kousky.

  • 4

    Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozčtvrtíme a rukou z nich vymačkáme semínka.

  • 5

    Cibuli nasekáme najemno a spolu s nakrájenými rajčaty, paprikami a jalapeño dáme do mixéru a rozmixujeme na hrubší pastu.

  • 6

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje, přidáme rozmixované papriky a za občasného míchání vaříme na mírném ohni až do zredukování na hustou salsu.

  • 7

    Salsu ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.

  • 8

    Teprve až po úplném vychladnutí vmícháme nasekaný koriandr.

  • 9

    Nakonec vezmeme tortilly (nejlépe kukuřičné) a naplníme je žampionovou směsí, plátky nakrájeného flank steaku, nasekaným koriandrem, plátky jalapeño, vyrobenou paprikovou salsou a nakrájenou limetkou.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Hovězí tacos s paprikovou salsou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.