Tacos je tradiční mexické jídlo podávané v tortille. Použít můžete jakékoli grilované, vařené nebo dušené maso a doplnit je zeleninou a nejrůznějšími přílohami, jako jsou salsa, guacamole, ostré omáčky nebo limetka. V tomto receptu tacos budeme podávat s hovězím flank steakem a pikantní paprikovou salsou v kukuřičné tortille.
Hovězí flank steak vyndáme z lednice minimálně 1 hodinu před přípravou a necháme ho ohřát na pokojovou teplotu. Osolíme, opepříme a ze všech stran ho potřeme slunečnicovým olejem.
Pánev rozpalíme a flank steak na něm z obou stran zprudka opečeme (1 minutu z každé strany). Poté plamen mírně stáhneme a flank steak opékáme z každé strany dalších 6–7 minut (medium rare). Dobu pečení případně prodloužíme nebo zkrátíme podle požadovaného stupně propečení.
Opečený flak steak necháme asi 10 minut odpočívat.
Do pánve přidáme dvě lžíce slunečnicového oleje a orestujeme na něm na plátky nakrájené žampiony a cibuli nakrájenou na měsíčky.
Osolíme, žampiony spolu s cibulí opékáme na mírném ohni za občasného míchání do změknutí (cca 5 minut) a úplného odpaření případné tekutiny.
Přidáme najemno nasekaný česnek, sušené oregano, mletý koriandr. Promícháme a necháme 1 minutu zarestovat.
Podle chuti dosolíme a opepříme.
Odpočinuté maso nakrájíme přes vlákna velmi ostrým nožem na co nejtenčí plátky. Šťávu, kterou maso pustilo, přilijeme k žampionové směsi.
Papriky naskládáme spolu s jalapeño na plech vyložený alobalem a dáme je péct do trouby předehřáté na 200 °C na 10–15 minut.
Jakmile papriky začnou tmavnout, vyndáme je z trouby a dáme do igelitového sáčku zapařit.
Po 10 minutách papriky a jalapeño oloupeme, zbavíme je semínek a nakrájíme na větší kousky.
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozčtvrtíme a rukou z nich vymačkáme semínka.
Cibuli nasekáme najemno a spolu s nakrájenými rajčaty, paprikami a jalapeño dáme do mixéru a rozmixujeme na hrubší pastu.
V pánvi rozpálíme 2 lžíce slunečnicového oleje, přidáme rozmixované papriky a za občasného míchání vaříme na mírném ohni až do zredukování na hustou salsu.
Salsu ochutíme limetkovou šťávou, solí a pepřem.
Teprve až po úplném vychladnutí vmícháme nasekaný koriandr.
Nakonec vezmeme tortilly (nejlépe kukuřičné) a naplníme je žampionovou směsí, plátky nakrájeného flank steaku, nasekaným koriandrem, plátky jalapeño, vyrobenou paprikovou salsou a nakrájenou limetkou.
Líbil se vám recept Hovězí tacos s paprikovou salsou? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.