1/0
Nakládaná červená řepa je plná vitamínů a využijete ji v průběhu celého roku jako doplněk k mnoha jídlům. Ať už ji připravujete pro rychlou spotřebu nebo ji budete zavařovat pro pozdější použití, skvěle se bude hodit především k masu, zelenině nebo do nejrůznějších salátů.
Řepu oloupeme a nakrájíme na plátky nebo kostičky, vložíme do uzavíratelných sklenic (ideálně o objemu 250 ml) tak, aby zbyl asi 1 cm volný okraj.
Do každé sklenice přidáme 2 stroužky oloupaného česneku a čerstvý kopr.
Do hrnce vlijeme ocet, vsypeme hořčičné semínko, kuličky pepře, bobkový list, cukr a sůl.
Za stálého míchání přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil.
Vypneme plamen, vmícháme ledovou vodu a vlijeme nálev k řepě. Krouživými pohyby se sklenicí lehce zatřepeme, aby se odstranil vzduch, uzavřeme a necháme vychladnout do pokojové teploty.
V lednici necháme marinovat nejméně 2 hodiny. Nezavařenou řepu je nutné spotřebovat do jednoho týdne.
Pokud chceme řepu uchovat déle, je nutné ji sterilovat při 90 °C asi 20 minut. Poté otočíme víčkem dolů a necháme vychladnout.
Líbil se vám recept Nakládaná červená řepa? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.