1/0
Nakládané okurky koupíme v každém obchodě, ale ty domácí jsou přece jenom lepší. K zavaření jsou vhodné jen menší okurky a musí být také tvrdší, o velikosti nejlépe 5 až 10 cm. Do nakládání okurků se mohou pustit bez obav i začátečníci.
Nálev povaříme asi 15 minut a necháme jej vychladnout.
Nejdříve důkladně umyjeme všechny okurky. Můžeme použít i kartáč, pokud jsou okurky od hlíny. Umyté okurky zbavíme případných stopek.
Mrkev i cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Potřebujeme 2 až 3 kolečka na každou sklenici.
Sklenice i víčka musíme mít důkladně umyté nebo vyvařené. Pro mytí v myčce zvolíme program s nejvyšší teplotou. Nejvhodnější jsou klasické sklenice o objemu 0,7 litru se šroubovacími víčky. Práce s nimi je pohodlnější než s víčky, na která musíme používat zavařovací hlavu.
Na dno každé sklenice vložíme 2 až 3 kolečka mrkve, 2 kolečka cibule, pár kousků stonku kopru i část květenství.
Nyní do sklenice rovnáme okurky nastojato tak, abysme co nejlépe využili prostor.
Obsah naplněných sklenic zalijeme studeným lákem asi půl centimetru až centimetr pod okraj, hrdlo otřeme papírovým ubrouskem a zavíčkujeme.
Okurky zavařujeme 20 minut při teplotě 80 °C. Teplotu dobře hlídáme teploměrem, ať neztratí okurky barvu a jsou pěkně křupavé.
Sklenice po zavaření okamžitě vyndáme z hrnce a necháme vychladnout víčkem dolů.
Hotové nakládané okurky uložíme na tmavé místo do sklepa nebo do spíže.
Líbil se vám recept Nakládané okurky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.