1/0
Domácí nakládané zelí je velmi zdravé a vyrobit jej zvládne i úplný začátečník. Potřebujete jen hlávku zelí, sůl, kmín a dostatek zavařovacích sklenic. Odměnou vám bude potřebná dávka vitamínů i skvělá chuť zelí.
Připravíme si velké zavařovací sklenice s víčky, případně potravinářskou fólii a gumičky.
Důkladně si umyjeme ruce a také sklenice, velký hrnec nebo mísu na promíchání zelí a pracovní plochu.
Zelí rozčtvrtíme a odstraníme košťály.
Nakrouháme zelí nožem, případně krouhačem a promícháme v hrnci se solí a kmínem.
Necháme 2–3 hodiny odstát a poté zelí napěchujeme do připravených sklenic.
Zelí co nejvíce upěchujeme, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Necháme nahoře sklenice trochu místa, zelí bude totiž ještě pracovat.
Sklenice uzavřeme víčkem (případně fólií s gumičkou) a umístíme je ideálně na tác nebo jinou podložku, které zachytí případnou tekutinu unikající ze zelí.
Necháme na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit.
Poté můžeme přemístit do chladu, který proces kvašení zpomaluje.
Líbil se vám recept Nakládané zelí? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.