Pečený bažant jistě potěší všechny milovníky zvěřiny, kteří si na něm bezpochyby smlsnou. Bažantí maso patří k těm nejzdravějším díky obsahu přírodních antioxidantů a navíc není vůbec náročné na přípravu, tak neváhejte a pojďte si ho s námi připravit.
Aby se vám bažant lépe špikoval, nechte slaninu nejprve ztuhnout v chladu.
Pak tři čtvrtiny slaniny nakrájejte šikmo na malé klínky a vsuňte je do připravených otvorů na prsou a stehnech. Pak stehna svažte k sobě kuchyňským provázkem.
V pekáčku rozehřejte máslo a zbylou slaninu nakrájenou na nudličky, přidejte drobně nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
Pak přidejte pepř a nové koření a vložte bažanta prsíčky dolů.
Bažanta poklaďte větvičkami tymiánu, podlijte trochou vývaru a pečte 30 minut při 170 °C.
Pak ho obraťte a dopečte doměkka a dozlatova (asi 30 – 60 minut). Během pečení maso přelévejte vypečenou šťávou a podle potřeby podlévejte vývarem.
Z upečeného bažanta odstraňte provázek na stehnech a naporcujte ho.
Z vypečené šťávy odstraňte koření, případně ji ještě zaprašte lžící hladké mouky, zřeďte troškou vlažné vody a povařte.
Bažanta rozdělte na talíře, přelijte šťávou a podávejte s vařenými nebo opečenými bramborami či dušenou rýží.
Líbil se vám recept Pečený bažant? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.