Bezový sirup z květů

Čas přípravy: 40 min
Obtížnost: Snadný
Redakce Kupi.cz
17. května
Domácího bezový sirupu v láhvi, dekorován bezovými květy, servírován na modrém, dřevěném stole spolu s rozkrojeným citronem a skleničkami s namíchaným sirupem, květem bezu a citronem Ilustrační foto: Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

Vyrobte si doma lahodný bezinkový sirup bez vaření! Bezové květy obsahují spoustu prospěšných látek a vitamínů. Stačí je zalít vodou, přidat pouze dvě ingredience a nechat louhovat. Sirup si můžete vychutnat jako součást domácích limonád, přidat ho do smoothie nebo použít na dochucení dezertů.

Recept

  • 1

    Květy otrháme od stopek a dáme je do velké skleněné nádoby, kde se budou louhovat.

  • 2

    Studenou převařenou vodou přelijeme květy tak, aby byly zatopené.

  • 3

    Přidáme kyselinu citronovou v poměru 30 gramů na 1 litr.

  • 4

    Dále přidáme na kolečka nakrájené citrony zbavené semínek. Citrony používáme oloupané a zbavené bílé dužniny nebo je můžeme vymačkat a přidáme pouze jejich šťávu.

  • 5

    Vše důkladně promícháme a necháme do druhého dne louhovat.

  • 6

    Druhý den ručně oddělíme výluh od květů. Zbylé malé květy přecedíme přes jemný cedník nebo plátno.
    Poté přidáme cukr (1 kg na 1 litr) a konzervační pomůcku.

  • 7

    Nakonec přelijeme bezinkový sirup do čistých lahví a nalijeme do hrdla (na hladinu sirupu) trochu alkoholu (rumu) a zazátkujeme.

  • 8

    Skladujeme v temnu a chladu. Sirup nám bezpečně vydrží do další sezóny.

Zajímavé tipy
  • 20 kusů bezových květů vyjde zhruba na 1 litr sirupu.
  • Květy černého bezu sbíráme za slunečného počasí, nejlépe dva až tři dny po dešti. Květy jsou tak zbavené prachu a obsahují dostatek cenného pylu.
  • Trháme vždy celá květenství a ukládáme je do papírového pytle.
  • Místo rumu můžeme použít také slivovici.
  • Vyzkoušejte také levandulový nebo fialkový sirup.

Líbil se vám recept Bezový sirup z květů? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.