1/0
Velikonoční jidáše patří mezi tradiční sladké velikonoční pečivo, které se peče a také jí na Zelený čtvrtek. Jak už název i jejich tvar napovídají, jde o připomínku apoštola Jidáše. Těsto jidáše se podobá tomu na mazanec, je ale hutnější, tvoří se z něj tvary většinou symbolizující oprátku a po upečení se potírá medem. Na přípravu jidáše nejsou vůbec náročné, můžete se do nich tedy bez obav pustit.
Z trošky mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek, nechte jej vzejít a poté přidejte do mouky s cukrem a špetkou soli.
Přidejte máslo a žloutky umíchané do pěny, doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Nechte jej pak vykynout na teplém místě.
Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte, vytvarujte tenké válečky (na tloušťku prstu) asi 20 cm dlouhé, a stočte do spirálek, případně esíček, uzlů nebo zajíčků.
Jidášky skládejte na tukem vymaštěný plech nebo na pečicí papír, nechte ještě chvíli kynout, potřete rozšlehaným vejcem a pečte ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova.
Po upečení je ještě horké potřete rozehřátým horkým medem.
Líbil se vám recept Velikonoční jidáše? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.