Reklama

Paella s kuřecím masem

Čas přípravy: 1 hod
Obtížnost: Střední
Cena: 364 Kč
Redakce Kupi.cz
2. dubna
Paella s kuřecím masem (stehny) v zapékací tmavé míse, položena na kostkované utěrce a dřevěném podkladu natřeném na bílo Ilustrační foto: Sergii Koval / Shutterstock.com

Paella patří mezi nejznámější, tradiční, španělský pokrm. Je složena z lahodné dožluta zbarvené rýže, kousků zeleniny, koření, olivového oleje a měkkého kuřecího maso nebo mořských plodů. Výraz paella bývá dáván do souvislosti se slovem paelle, což znamená pánev. Ve Španělsku se takto nazývá i pánev, na níž se pokrm připravuje.

Recept paella s kuřecím masem vás vyjde na 91 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 364 Kč.
Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 364 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail podpora@kupi.cz.

Recept

  • 1

    Česnek nasekáme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno, rajče a půl papriky nakrájíme na drobné kousky.

  • 2

    Horní a spodní kuřecí stehna osolíme a opepříme.

  • 3

    Větší pánev s plochým dnem zalijeme dostatečným množstvím olivového oleje a rozpalíme ji.

  • 4

    Vložíme kuřecí stehna s kůží do oleje a opékáme dozlatova, pak je postupně otáčíme. Kůžička musí být opečená dozlatova ze všech stran a kuřecí kousky musí být alespoň částečně propečené.

  • 5

    Jakmile jsou kousky opečené, vyjmeme je z pánve a odložíme na talíř.

  • 6

    Do stejné pánve vhodíme nasekaný česnek a opékáme ho, dokud nezačne vonět.

  • 7

    Pak přidáme papriku a cibuli.

  • 8

    Na středním plamenu opékáme, dokud zelenina nezměkne.

  • 9

    Po několika minutách přidáme rajče a promícháme.

  • 10

    Necháme chvíli dusit dohromady, zelenina se propeče a její chutě se hezky propojí.

  • 11

    Nakonec přidáme uvařené fazolové lusky.

  • 12

    Nyní si rozehřejeme půl skleničky vývaru a vhodíme do něj šafrán. Šafrán obarví vodu, kterou poté přimícháme do směsi.

  • 13

    Do zeleniny vložíme dříve opečené kousky kuřete. Pak si vezmeme rýži a nasypeme ji do směsi do kříže přes celou pánev. Díky tomu bude rýže rovnoměrně rozmístěná po celé pánvi.

  • 14

    Zalijeme vše vývarem a přidáme i šafrán s vývarem.

  • 15

    Špachtlí vše promícháme tak, aby vše bylo rozmístěno rovnoměrně.

  • 16

    Ochutnáme tekutinu a podle potřeby dosolíme. Je důležité, aby tekutina byla chutná, protože určí výslednou chuť rýže.

  • 17

    Stáhneme teplotu a necháme vše lehounce probublávat. Vaření by mělo trvat 18-20 minut (dle minut na obalu rýže), během této doby rozhodně rýži nemícháme.

  • 18

    Po této době by měla být voda vypařená, rýže uvařená na skus (spíš méně než více, rýže pak bude ještě odpočívat a změkne). Pokud je rýže i ve středu pánve ještě tvrdá, přidáme trochu vývaru a dobu vaření prodloužíme. Vývar naléváme rovnoměrně na rýži a necháme ji vsáknout, ani v tuto chvíli rýži nemícháme.

  • 19

    Tak minutu před koncem vaření zakápneme olivovým olejem a zvýšíme teplotu. To pomůže, aby se rýže zespodu opekla a udělala výbornou krustu. Že se rýže opéká, poznáme podle syčivého zvuku.

  • 20

    Sundáme pánev z plotny a  přikryjeme alobalem. Necháme vše asi 10 minut odpočívat, chutě se propojí a rýže se dodusí doměkka.

Zajímavé tipy

Líbil se vám recept Paella s kuřecím masem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.

Reklama