Paella patří mezi nejznámější, tradiční, španělský pokrm. Je složena z lahodné dožluta zbarvené rýže, kousků zeleniny, koření, olivového oleje a měkkého kuřecího maso nebo mořských plodů. Výraz paella bývá dáván do souvislosti se slovem paelle, což znamená pánev. Ve Španělsku se takto nazývá i pánev, na níž se pokrm připravuje.
Česnek nasekáme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno, rajče a půl papriky nakrájíme na drobné kousky.
Horní a spodní kuřecí stehna osolíme a opepříme.
Větší pánev s plochým dnem zalijeme dostatečným množstvím olivového oleje a rozpalíme ji.
Vložíme kuřecí stehna s kůží do oleje a opékáme dozlatova, pak je postupně otáčíme. Kůžička musí být opečená dozlatova ze všech stran a kuřecí kousky musí být alespoň částečně propečené.
Jakmile jsou kousky opečené, vyjmeme je z pánve a odložíme na talíř.
Do stejné pánve vhodíme nasekaný česnek a opékáme ho, dokud nezačne vonět.
Pak přidáme papriku a cibuli.
Na středním plamenu opékáme, dokud zelenina nezměkne.
Po několika minutách přidáme rajče a promícháme.
Necháme chvíli dusit dohromady, zelenina se propeče a její chutě se hezky propojí.
Nakonec přidáme uvařené fazolové lusky.
Nyní si rozehřejeme půl skleničky vývaru a vhodíme do něj šafrán. Šafrán obarví vodu, kterou poté přimícháme do směsi.
Do zeleniny vložíme dříve opečené kousky kuřete. Pak si vezmeme rýži a nasypeme ji do směsi do kříže přes celou pánev. Díky tomu bude rýže rovnoměrně rozmístěná po celé pánvi.
Zalijeme vše vývarem a přidáme i šafrán s vývarem.
Špachtlí vše promícháme tak, aby vše bylo rozmístěno rovnoměrně.
Ochutnáme tekutinu a podle potřeby dosolíme. Je důležité, aby tekutina byla chutná, protože určí výslednou chuť rýže.
Stáhneme teplotu a necháme vše lehounce probublávat. Vaření by mělo trvat 18-20 minut (dle minut na obalu rýže), během této doby rozhodně rýži nemícháme.
Po této době by měla být voda vypařená, rýže uvařená na skus (spíš méně než více, rýže pak bude ještě odpočívat a změkne). Pokud je rýže i ve středu pánve ještě tvrdá, přidáme trochu vývaru a dobu vaření prodloužíme. Vývar naléváme rovnoměrně na rýži a necháme ji vsáknout, ani v tuto chvíli rýži nemícháme.
Tak minutu před koncem vaření zakápneme olivovým olejem a zvýšíme teplotu. To pomůže, aby se rýže zespodu opekla a udělala výbornou krustu. Že se rýže opéká, poznáme podle syčivého zvuku.
Sundáme pánev z plotny a přikryjeme alobalem. Necháme vše asi 10 minut odpočívat, chutě se propojí a rýže se dodusí doměkka.
Líbil se vám recept Paella s kuřecím masem? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.