1/0
Ratatouille je tradiční francouzské zeleninové jídlo z rajčat, cukety, lilku, papriky a cibule, dochucené nejrůznějšími bylinkami (bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn aj.). Podává se nejčastěji s pečivem. Připravte si jej doma a vykouzlete tu správnou středomořskou atmosféru.
Lilek, cibuli a rajčata nakrájíme na kostičky, papriku na proužky, tři stroužky česneku na jemné plátky.
Cukety rozkrojíme podélně a nakrájíme na půlcentimetrové kousky.
Ve středně velkém hrnci rozpálíme olivový olej, na něm necháme dozlatova opéct nejprve lilek, pak i papriky, rajčata, cibuli a nakonec česnek a cuketu.
Zalijeme rajčaty z plechovky (včetně šťávy), osolíme, opepříme, promícháme a dusíme částečně odkryté asi půl hodiny. Přebytečná šťáva z rajčat by se měla během dušení odpařit, zelenina se tedy bude ke konci ještě trochu opékat, čímž získá výbornou nasládlou chuť.
Přidáme dvě lžíce studeného olivového oleje, zbylý rozdrcený stroužek česneku, lístky tymiánu a nasekaný rozmarýn.
Poté okamžitě stáhneme z ohně a podáváme horké s dokřupava opečenou bagetou nebo jiným pečivem.
Líbil se vám recept Ratatouille? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.