1/0
Holandský řízek klame tělem, ve skutečnosti jde totiž o směs mletého vepřového masa a tvrdého sýra (nejčastěji gouda nebo eidam) v trojobalu. S Holandskem navíc nemá tato dobrota nic společného, protože jde o ryze české jídlo. Nejlépe si holandský řízek vychutnáte podávaný s bramborovou kaší.
Namleté maso vložíme do mísy, zalijeme mlékem a poté směs promícháme, pořádně uhladíme, přikryjeme a necháme nejlépe přes noc odležet v lednici. Mléko maso zjemní a holandské řízky budou mnohem chutnější.
Následující den přebytečné mléko scedíme a k masu přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, vejce, pepř, sůl, vše promícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se chutě spojily.
Připravíme si trojobal: do jedné misky nasypeme hladkou mouku, do druhé vyklepneme 2 vejce a rozšleháme je vidličkou. Do třetí misky nasypeme strouhanku.
Z masové směsi tvarujeme karbanátky. Tvarování nám půjde lépe, pokud si předem namočíme ruce ve vodě.
Připravené karbanátky obalíme v trojobalu. Nejprve v mouce, potom v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
Holandské řízky smažíme v rozpáleném oleji na pánvi dozlatova, cca 8 minut z každé strany.
K holandským řízkům se skvěle hodí bramborová kaše, případně vařený brambor a kyselá okurka.
Líbil se vám recept Holandský řízek? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.