Chilli con carne patří mezi nejlepší jídla, která můžeme servírovat na oběd nebo večeři. Tohle ostřejší, původem texaské jídlo s fazolemi a mletým masem je známé po celém světě. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky.
Papriku rozpůlíme, zbavíme jádřince, opláchneme a nasekáme přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupeme a nakrájíme česnek.
Nalijeme do pánve olej a necháme jej rozpálit na středním plamenu. Do rozžhaveného oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažíme. Cibulka by měla změknout a zesklovatět.
Pak do pánve přidáme česnek, kostičky papriky, kukuřici. Dále přisypeme chilli, sladkou papriku a kmín.
Za stálého míchání smažíme ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
Ztlumíme plamen a přidáme mleté hovězí maso. Vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky.
Asi pět minut rychle mícháme, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené.
Udržujeme střední plamen. Maso by mělo být dokřupava usmažené.
Do pánve vlijeme hovězí vývar a konzervované rajčata. Potom přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř.
Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno důkladně promícháme.
Přivedeme směs k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Co nejvíc stáhneme plamen a necháme směs dvacet minut dusit, probublávat.
Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidáme dvě lžíce vody.
Nakonec přidáme fazole v plechovce, které pomocí cedníku slijeme.
Znovu pokrm přivedeme k varu a ještě deset minut povaříme. Jestli je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody.
Ochutnáme a podle potřeby ještě dokořeníme.
Na úplný konec už jen odklopíme pokličku a necháme chilli con carne deset minut odstát, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.
Líbil se vám recept Chilli con carne? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.