Chilli con carne

Čas přípravy: 1 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 200 Kč
Redakce Kupi.cz
11. dubna
Chilli con carne v hrnci s lžící, položeno na šedobílé utěrce, betonové nebo kamenné rustikální pozadí , vedle hrnce dvě chilli papričky Ilustrační foto: Liliya Kandrashevich / Shutterstock.com

Chilli con carne patří mezi nejlepší jídla, která můžeme servírovat na oběd nebo večeři. Tohle ostřejší, původem texaské jídlo s fazolemi a mletým masem je známé po celém světě. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.

Recept chilli con carne vás vyjde na 50 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 200 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 200 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Nejdříve nakrájíme cibuli na kostičky.

  • 2

    Papriku rozpůlíme, zbavíme jádřince, opláchneme a nasekáme přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupeme a nakrájíme česnek.

  • 3

    Nalijeme do pánve olej a necháme jej rozpálit na středním plamenu. Do rozžhaveného oleje vhodíme cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažíme. Cibulka by měla změknout a zesklovatět.

  • 4

    Pak do pánve přidáme česnek, kostičky papriky, kukuřici. Dále přisypeme chilli, sladkou papriku a kmín.

  • 5

    Za stálého míchání smažíme ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.

  • 6

    Ztlumíme plamen a přidáme mleté hovězí maso. Vařečkou se ho snažíme rozdělit na co nejmenší kousky.

  • 7

    Asi pět minut rychle mícháme, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené.

  • 8

    Udržujeme střední plamen. Maso by mělo být dokřupava usmažené.

  • 9

    Do pánve vlijeme hovězí vývar a konzervované rajčata. Potom přisypeme majoránku, cukr, sůl a pepř.

  • 10

    Na závěr přidáme rajčatový protlak a všechno důkladně promícháme.

  • 11

    Přivedeme směs k varu, zamícháme a přiklopíme pokličkou. Co nejvíc stáhneme plamen a necháme směs dvacet minut dusit, probublávat.

  • 12

    Občas zamícháme a zkontrolujeme, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidáme dvě lžíce vody.

  • 13

    Nakonec přidáme fazole v plechovce, které pomocí cedníku slijeme.

  • 14

    Znovu pokrm přivedeme k varu a ještě deset minut povaříme. Jestli je omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody.

  • 15

    Ochutnáme a podle potřeby ještě dokořeníme.

  • 16

    Na úplný konec už jen odklopíme pokličku a necháme chilli con carne deset minut odstát, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.

Zajímavé tipy
  • Vše vařte v jednom hrnci.
  • Místo mletého masa zkuste použít mramorované hovězí.
  • Použijte čerstvé koření a mexické sušené chilli papričky.
  • Přidejte kávu a čokoládu pro vylepšení chuti.
  • Chilli con carne můžete podávat s rýží nebo s kukuřičnými tortillami.
  • Vyzkoušejte také mexické fazole nebo kovbojské fazole.

Líbil se vám recept Chilli con carne? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.