1/0
Velikonoční beránek je tradičním symbolem jarních svátků. Lze jej upéct z třeného, piškotového, šlehačkového, tvarohového nebo mramorovaného těsta. Vyzkoušejte si připravit vláčného velikonočního beránka z tvarohu podle receptu pana Cuketky, zaručujeme, že vám nezbyde.
V míse promícháme mouku, kypřicí prášek do pečiva a sůl.
Do čisté velké mísy dáme vejce, vanilkový i moučkový cukr. Metličkou vše vyšleháme do světlé pěny.
Přidáme tvaroh, citronovou kůru, tuzemský rum a rozpuštěné máslo. Znovu vyšleháme do pěny.
Přidáváme suchou směs a postupně zapracujeme.
Formu na beránka vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
Do spodního dílu formy opatrně vlijeme připravené těsto (asi 1 cm pod horní okraj formy) a zakryjeme horním dílem formy.
Beránka pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut.
Ke konci pečení do beránka vpíchneme špejli. Pokud je beránek upečený, nemělo by na špejli ulpívat žádné vlhké těsto.
Vyzkoušejte si připravit i beránka s jablky a ořechy nebo mrkvového beránka.
Líbil se vám recept Velikonoční beránek s tvarohem podle Cuketky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.