1/0
Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.
Květy pampelišek bez stonků rozprostřete na plech a zkontrolujte, že jsou čisté a není na nich žádný hmyz.
Očištěné květy vložte do čtyřlitrového hrnce a zalijte vodou.
Přidejte omyté citrony rozkrájené na kolečka a vařte asi 20 minut.
Potom hrnec odstavte, zakryjte a obsah nechte 24 hodin louhovat.
Druhý den přeceďte přes hustý cedník nebo přes plátýnko (případně utěrku) do čistého hrnce.
Do šťávy přidejte cukr a za občasného míchání vařte ještě asi 1,5 hodiny, dokud med nezhoustne. Čím déle budete med vařit, tím bude hustší a tmavší.
Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijte do malých čistých skleniček, dobře otřete hrdla, pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.
Líbil se vám recept Pampeliškový med? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.