Pampeliškový med

Čas přípravy: 2 hod 30 min
Obtížnost: Střední
Cena: 28 Kč
Redakce Kupi.cz
4. března
Zavařovací sklenice s pampeliškovým medem, servírované s květy pampelišek na dřevěném prkýnku. Ilustrační foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Také jste chodili sbírat s babičkou pampelišky a potom z nich vyráběli sladký pampeliškový med? Není to samozřejmě med v pravém slova smyslu, spíše by se měl nazývat sirupem, nicméně je levný a velice dobrý. Příprava je velmi jednoduchá, takže si ho doma zvládne připravit opravdu každý.

Recept pampeliškový med vás vyjde na 7 Kč za 1 porci. 4 porce připravíte za 28 Kč.

Ingredience

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Penny Market za 28 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Recept

  • 1

    Květy pampelišek bez stonků rozprostřete na plech a zkontrolujte, že jsou čisté a není na nich žádný hmyz.

  • 2

    Očištěné květy vložte do čtyřlitrového hrnce a zalijte vodou.

  • 3

    Přidejte omyté citrony rozkrájené na kolečka a vařte asi 20 minut.

  • 4

    Potom hrnec odstavte, zakryjte a obsah nechte 24 hodin louhovat.

  • 5

    Druhý den přeceďte přes hustý cedník nebo přes plátýnko (případně utěrku) do čistého hrnce.

  • 6

    Do šťávy přidejte cukr a za občasného míchání vařte ještě asi 1,5 hodiny, dokud med nezhoustne. Čím déle budete med vařit, tím bude hustší a tmavší.

  • 7

    Hotový, ještě horký pampeliškový med nalijte do malých čistých skleniček, dobře otřete hrdla, pevně uzavřete víčkem a otočte dnem vzhůru.

Zajímavé tipy
  • Trhat květy je dobré ideálně zjara a přes den, kdy jsou otevřené, nejlépe na vlastní zahradě, abyste měli jistotu, že neobsahují případné škodlivé látky.
  • Květy sbírejte do košíku nebo látkové tašky, aby se nezapařovaly.
  • Do medu společně s citronem můžete přidat i pomeranč.

Líbil se vám recept Pampeliškový med? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.