Srnčí guláš z kýty dušené na cibuli a divokém koření je recept, který vás dostane. Příprava zvěřinového guláše sice vyžaduje dostatek času, ale výsledná chuť pak stojí za to. Guláš se podává většinou s karlovarským, kynutým, bramborovým knedlíkem nebo s chlebem.
Srnčí kýtu nakrájíme na kostky o velikosti asi 4 x 4 cm.
Cibuli a česnek oloupeme na nakrájíme najemno.
V hrnci rozpálíme 20 g sádla a orestujeme na něm cibuli dozlatova.
Ke konci, než bude cibule hotová, přidáme nasekaný česnek a zasmažíme.
Na pánvi rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm osolené kostky masa, dokud se nezatáhnou.
Maso přidáme k hotové cibuli.
Trochu vody dáme do pánve a vylijeme k masu, aby se všechny chutné šťávy z masa dostaly do guláše.
Promícháme, přisypeme mletou sladkou papriku a kmín.
Znovu promícháme a dolijeme vodou, případně vývarem tak, aby bylo maso ponořené (asi litr až litr a půl vody).
Přidáme jalovec, celý pepř a nové koření, případně je vložíme do sítka na bylinky – nebudeme je pak muset vybírat z hrnce po jednom. Uvedeme do varu.
Guláš necháme pomalu vařit asi 1,5–2 hodiny při nízké intenzitě do změknutí masa. V případě potřeby doléváme vodu (vývar).
Až je srnčí kýta měkká, děrovanou vařečkou maso z hrnce vyjmeme a dáme bokem.
V kastrolku rozpálíme zbylé sádlo, přisypeme mouku a mícháme, dokud základ nezhnědne, asi 1 minutu.
Zásmažku dáme do guláše a důkladně promícháme, aby nevznikly hrudky.
Povaříme 5 minut a pak guláš přes síto propasírujeme a maso vrátíme do hrnce. Naposledy provaříme.
Srnčí guláš dochutíme solí, případně čerstvě mletým pepřem a podáváme ozdobený kousky nakrájené syrové cibule.
Líbil se vám recept Srnčí guláš? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.