Vepřové výpečky se špenátem musíte vyzkoušet. Toto oblíbené české jídlo, nejčastěji podávané s chlupatými nebo bramborovými knedlíky, dokonale zasytí a potěší vaše chuťové buňky.
Vepřové maso omyjte a nakrájejte na větší kostky. Pořádně osolte, opepřete a přidejte celý kmín. Vše důkladně promíchejte.
Maso rovnoměrně vyskládejte na dno pekáčku, přidejte prolisovaný česnek, trochu oleje a na kolečka nakrájenou cibuli.
Podlijte trochou vody a pečte zakryté víkem v troubě na 180 °C asi hodinu a půl.
Během pečení maso občas promíchejte a případně dolijte trochu vody.
Ke konci nechte maso dopéct odkryté, aby chytlo zlatavou barvu a jeho okraje měly křupavou kůrku.
Nasekejte si cibulku a česnek nadrobno. V hrnci na oleji orestujte cibuli i česnek.
Zaprašte hladkou moukou a 1 minutu restujte.
Přidejte do hrnce čerstvý špenát (může být i mražený) a přisypte drcený kmín. Pokud použijete čerstvý špenát, přilijte do hrnce trochu vody.
Osolte a opepřete, poduste asi 10 minut, poté vmíchejte vejce a nakonec vlijte smetanu.
Syrové brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
Smíchejte oboje brambory, přidejte sůl, vejce a hrubou mouku. Vypracujte tužší těsto. Pokud bude příliš řídké, přidejte trochu mouky.
Odkrajujte kusy těsta pomocí polévkové lžíce a vhazujte je do hrnce s osolenou vroucí vodou. Vařte asi 6 minut, v momentě, kdy vyplavou na hladinu, jsou hotové a můžete je vyndat.
Líbil se vám recept Vepřové výpečky se špenátem a chlupatými knedlíky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.