1/0
Masopustní koblihy patří mezi tradiční české dobroty spojené s tímto zimním veselím. Jejich příprava je sice trošku náročnější, výsledná chuť je však s těmi kupovanými naprosto nesrovnatelná. Vyzkoušejte si je doma připravit podle našeho receptu a budete se oblizovat až za ušima.
V hrnku promícháme trochu mléka, rozdrobené droždí a lžičku cukru. Uložíme na teplé místo (například k topení), kde necháme vzejít kvásek.
Mouku dáme do mísy, přidáme žloutky, zbylý cukr, nastrouhanou kůru z 1/2 bio citronu, rum, špetku soli, kvásek, zbylé mléko a promícháme.
Přidáme rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší nelepivé těsto.
Těsto zakryjeme utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout, až zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na poloviny a na pomoučeném válu z něj vyválíme 2 stejné pláty cca 1 cm vysoké.
Na první plát vykrajovátkem (případně pomocí sklenice) vykrájíme kolečka.
Do středu každého kolečka dáme trochu džemu dle chuti.
Do druhého plátu vykrajujeme kolečka také a poté jimi přiklopíme kolečka s džemem.
Okraje koleček důkladně slepíme k sobě.
Koblihy položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme kynout dalších 10–20 minut.
Poté je smažíme v hrnci v dostatečné vrstvě oleje (cca 4–5 cm) dozlatova a po 1–2 minutách obrátíme.
Vyjmeme z hrnce a na ubrousku necháme odsát přebytečný tuk. Před podáváním pocukrujeme.
Líbil se vám recept Masopustní koblihy? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.