Vdolečky s povidly a tvarohem, zdobené drobenkou, jsou oblíbenou dobrotou podávanou hlavně na svatbách a oslavách, tradičně pečenou především na Moravě. Připravte si tyto nadýchané malé koláčky doma, s naším receptem to jistě zvládnete.
Nejprve si nachystejte kvásek z droždí, tedy do lehce ohřátého mléka (cca na 40 °C) rozdrobte droždí, zamíchejte s lžičkou cukru, zlehka posypte hladkou moukou, přikryjte utěrkou a nechte asi 10 minut odpočívat.
Mezitím si odvažte obě mouky do mísy, po okrajích osolte, uprostřed udělejte důlek, vlijte vzešlý kvásek z droždí a lehce promíchejte.
Přidejte zbytek surovin (1,5 žloutku, olej a cukr). Všechny suroviny zamíchejte a vymiste hladké těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte cca 1 hodinu odpočívat na teplém místě.
Ve volné chvíli si připravte drobenku. Nachystejte si na ni hladkou mouku, studené máslo, moučkový a vanilkový cukr.
Všechny suroviny dejte do jedné misky a prsty nebo vařečkou promíchávejte, až vznikne drobenka.
Připravte si náplň. Tvaroh nechte okapat přes plátýnko nebo čistou utěrku a poté jej smíchejte v misce s moučkovým cukrem.
Z celého množství tvarujte malé kuličky o průměru asi 2 cm.
Povidla si můžete dát pro snadnější zdobení do pevnějšího sáčku. Rozinky předem namočené do rumu slijte.
Zhruba po hodině bude již těsto vykynuté. Přemístěte jej na vál podsypaný moukou a vyválejte a nařežte na čtverce tak, abyste byli schopni zabalit kuličky z tvarohu.
Doprostřed vykrojeného tvaru vždy dejte rozinku, na ni kuličku z tvarohu a zabalte do ranečku. Skládejte spojem dolů na plech vyložený pečicím papírem.
Do každé kuličky vytlačte obrácenou vařečkou důlek a naplňte povidly.
Zbytek žloutků rozšlehejte vidličkou a pomašlujte vdolečky shora i ze stran.
Připravenou drobenku lehce vtlačte k povidlům. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte asi 10 minut dozlatova.
Koláčky ihned po upečení potřete rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Líbil se vám recept Moravské vdolečky? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.